filarakiatexnis@gmail.com

210 99 13 878 / 6972 612 266

Νικομάχου 62-64, Κ. Ηλιούπολη

Slide background

Εκπαιδευτικά τμήματα

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια αποτελούνται από ομάδες έως 10 παιδιών για την καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος
και χωρίζονται σύμφωνα με την ηλικία του κάθε παιδιού στα εξής τμήματα:

Μουσικοκινητική αγωγή / Ορχήστρα Orff:

Για παιδιά από 4 έως 6ετών.
Για παιδιά από 6 έως 8 ετών (Α’ και Β’ Δημοτικού).

Θεατρικό παιχνίδι
Δημιουργική κίνηση:

Για παιδιά από 4 έως 6ετών.
Για παιδιά από 6 έως 8 ετών (Α’ και Β’ Δημοτικού).

Τμήμα για πολύ μικρά παιδιά:

Για παιδιά από 2,5 έως 3,5 ετών.

Ποιοί είμαστε

«Τα Φιλαράκια της Τέχνης» είναι μια νέα καλλιτεχνική γωνιά στα Νότια προάστια για παιδιά απο 2,5 έως 8 ετών! Δημιουργήθηκαν από έμπειρους καλλιτέχνες - παιδαγωγούς με σκοπό να εισάγουν τα παιδιά μικρής ηλικίας στον κόσμο των τεχνών και της φαντασίας! Μέσα από βιωματικές δράσεις, «Τα Φιλαράκια της Τέχνης» αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και μαθαίνουν το παιχνίδι της ζωής!
Χρώματα, ήχοι, παραμύθια, μουσικά όργανα, ρυθμοί και εκφράσεις μεταφέρουν τα παιδιά σε μια περιπέτεια που τους οδηγεί η φαντασία, οι νότες, η κίνησή τους και οι λέξεις!
Στόχος μας είναι τα Φιλαράκια της Τέχνης να αντιληφθούν την έννοια της ομάδας, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

- Μουσικοκινητική αγωγή / Ορχήστρα Orff
- Θεατρικό παιχνίδι / Δημιουργική κίνηση
- Τμήμα για πολύ μικρά παιδιά

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο Κέντρο προσχολικής αγωγής - Νηπιαγωγείο «Τα Φιλαράκια», που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και είναι άρτια εξοπλισμένο για να φιλοξενεί παιδιά μικρής ηλικίας, σ'ένα περιβάλλον ασφαλές και ευχάριστο.

Μουσικοκινητική αγωγή / Ορχήστρα Orff

Η μουσικοκινητική αγωγή αναπτύχθηκε με σκοπό να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής, μέσω δημιουργικής και εκφραστικής διαδικασίας έχοντας ως βασικό άξονα τη μέθοδο του Carl Orff, σύμφωνα με την οποία η μουσική είναι συνυφασμένη με την κίνηση και το λόγο (τραγούδι). Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό, εξερευνούν τα θεμελιώδη συστατικά της μουσικής, ανακαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ήχου, μαθαίνουν να εκφράζουν το συναισθηματικό τους κόσμο, να επικοινωνούν και να συνυπάρχουν αρμονικά με το περιβάλλον τους. Με την καθοδήγηση του δασκάλου τα παιδιά παίζουν, ακούνε και δημιουργούν μουσική χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μουσικά όργανα, τη φωνή τους, ακόμα και το ίδιο τους το σώμα!

Οι ενότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διδασκαλίας είναι:
- Ανάπτυξη της ακουστικής αντίληψης του παιδιού (ακρόαση, διαχωρισμός ήχων, αντιστοιχία ήχων και ηχητικών πηγών, προσδιορισμός θέσης ηχητικών πηγών)
- Κατανόηση βασικών μουσικών εννοιών (αργά-γρήγορα, δυνατά-απαλά, ψηλό-χαμηλό, κ.ά.)
- Καλλιέργεια φωνής / τραγούδι
- Γνωριμία και επαφή με παραδοσιακά όργανα και όργανα ορχήστρας
- Ανάπτυξη δεξιοτεχνικών ικανοτήτων σε επιλεγμένα όργανα (κρουστά, μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα)
- Ικανότητα μουσικής γραφής και ανάγνωσης
- Ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και του ομαδικού πνεύματος
- Κατασκευή μουσικών οργάνων
- Δημιουργία ορχήστρας

Διδασκαλία - Καθοδήγηση
Δημήτρης Παλαιογιάννης, Μουσικός - Μουσικοπαιδαγωγός

Θεατρικό παιχνίδι / Δημιουργική κίνηση

Ιστορίες, λέξεις φαντασία, κίνηση, ρυθμοί και επικοινωνία παίρνουν μορφή και γίνονται παιχνίδι. Στα δημιουργικά μαθήματα έχοντας ως στόχο τον ενθουσιασμό και τη μάθηση γινόμαστε μια ομάδα και μπαίνουμε σε διάφορες περιπέτειες ως ήρωες των παραμυθιών!

Το μάθημα βασίζεται στην επικοινωνία και στη φαντασία των παιδιών έτσι ώστε να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας, να γνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να ανακαλύψουμε τις άγνωστες πλευρές του κόσμου και του περιβάλλοντος μας!

Η κάθε συνάντηση με τα Φιλαράκια της Τέχνης είναι μια αφορμή για να γνωρίσουμε ένα παραμύθι και να το ζωντανέψουμε μαθαίνοντας έτσι λέξεις έννοιες κι αξίες πολύ σημαντικές για τη ζωή μας. Με γνώμονα την σκέψη των παιδιών και με την καλλιτεχνική- παιδαγωγική καθοδήγηση των δασκάλων, σε κάθε συνάντηση θα μπορούμε να γνωρίζουμε βασικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε με θεατρικά και κινητικά εργαλεία τον δικό μας κόσμο!


Διδασκαλία - Καθοδήγηση
Νάνσυ Κλαμπάτσα, Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού-Ηθοποιός
Κλεονίκη Καραχάλιου, Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού & Ινδικού Χορού- Ηθοποιός

Τμήμα για πολύ μικρά παιδιά

Το συγκεκριμένο τμήμα απευθύνεται σε παιδιά από 2,5 έως 3,5 ετών και έχει ως στόχο να δώσειστα παιδιά ερεθίσματα μέσα από την κίνηση, το θέατρο και τη μουσική, ώστε να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και τον κόσμο γύρω τους με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Το μάθημα διαμορφώνεται έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία και την συνεργασία τους με την ομάδα, μέσα από μουσικοκινητικές ασκήσεις καιθεατρικούς αυτοσχεδιασμούς.

Σ' αυτήν την όμορφη περιπέτεια καλούμε τα παιδιά να συμμετέχουν μαζί με τους γονείς τους και όλοι μαζί, να γεμίσουμε χαρούμενες και δημιουργικές εμπειρίες!

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν:
- Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε ενα μικρό παραμύθι ή μύθο
- Κινησιολογικές ασκήσεις με στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν την προσωπική τους κίνηση με βάση την εκφραστικότητα του Ινδικού χορού
- Παιχνίδια με μουσικά όργανα κατάλληλα για τις μικρές ηλικίες με στόχο τη δημιουργία ηχοϊστορίας

Διδασκαλία - Καθοδήγηση
Κλεονίκη Καραχάλιου, Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού & Ινδικού Χορού- Ηθοποιός

Επικοινωνία

To Top ↑